Dzisiaj wreszcie jakiś przepis z Ani produkcji. Często goście zwracają nam uwagę, że powinniśmy zamieszczać na blogu przepisy na potrawy, które u nas zjedli. Zobaczymy jak to wyjdzie, mam nadzieję, że w tym roku będzie ich więcej… strasznie to czasochłonne… 😉
Dobra, dalej pisze Pani Kierowniczka.
CIASTO:
– 125 ml mleka
– 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
– 55 g cukru
– 4 łyżki masła (roztopionego i lekko przestudzonego)
– 1 duże żółtko
– 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 340 g mąki tortowej
– 2 szczypty soli
SER:
– ok. 0,5 kg białego sera
– cukier do sera
– cynamon
– kasza manna
POLEWA:
– 240 g cukru pudru
– 4 łyżki masła
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżeczka skórki z cytryny
– 1 łyżka mleka
– 1/2 łyżeczki wanilinowego ekstraktu
– szczypta soli
Letnie mleko mieszamy z 125 ml letniej wody. Dodajemy drożdże, szczyptę cukru i zostawiamy na ok. 10 min. w ciepłym miejscu.
W misce ucieramy masło (roztopione), żółtko i ekstrakt wanilinowy, w drugiej misce mieszamy mąkę, pozostały cukier i sól, a następnie dodajemy utarte masło i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto, tak aby odkleiło się od rąk. Formujemy kulę, którą smarujemy pozostałym roztopionym masłem i przykrywamy bawełnianą szmatką na ok. 1 h do wyrośnięcia (podwojona objętość).
Następnie wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na prostokąt i nakładamy ser – rozsmarowując, zostawiając po 2 cm na boki wolnego ciasta. Zwijamy formując roladę i wkładamy do zamrażarki na ok. 30 min. Po tym czasie wyjmujemy z zamrażarki, przecinamy ciasto wzdłuż i przeplatamy, a końce lepimy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 170-180 stopni i pieczemy 30 – 40 min.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i na ciepłe ciasto wylewamy polewę.
SER: Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy tyle cukru, aby był za słodki 🙂 oraz 2 łyżki manny; można dodać cynamon jeśli ktoś lubi i wszystkie składniki mieszamy, aby uformowały się w jednorodną ścisłą masę.
POLEWA: Mieszamy składniki na polewę i delikatnie ją podgrzewamy.
SMACZNEGO 🙂